Az első faredőnyök az esslingeni redőnyök voltak, és a Dualizmus korában terjedtek el hazánkban. A fejlődő Pest bérházainak ablakában hamar meg is jelentek ezek az akkor nagyon modernnek számító árnyékolók. Szerencsére még ma is találunk néhányat a belvárosi ablakokon. A faredőnyök akkor is az elegancia megtestesítői voltak. Napjainkban is az időtálló, klasszikus szépséget képviselik.

Általában borovi fenyőből vagy hársfából készülnek ezek az időtálló árnyékolók. A természetes fa jól szellőzik, és a faredőny vastagabb, mint műanyag társa. Masszív és időtálló anyaga miatt szokták választani. A faredőny lamelláit napjainkban rozsdamentes acéllal fűzik össze. Hátránya, hogy mérete, vastagsága miatt sok helyet foglal feltekerve. Azonban egy régi polgári lakás felújítása során érdemes kihasználni a redőnytoknak kialakított helyet, és a lakás hangulata és stílusa miatt műanyag társa helyett a fából készültet választani.

De egyedi hangulata máshol is jól mutat. Mivel bármilyen színben rendelhető, ezért egy modernebb megjelenésű háznak is éke lehet.

A faredőnyök kiváló árnyékolásuk és hőszigetelésük mellett klasszikus megjelenésük okán népszerűek.

Kategória: Uncategorized

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük