Egy régi legenda szerint Károly Róbert magyar király negyedik felesége készítette Európa első parfümjét, melynek fő alapanyaga az alkoholpárlatban érlelt rozmaring volt. Az Aqua reginae Hungariae – szó szerint a magyar királynő/királyné vize, magyarul csak királynévíz- nem csak parfüm, hanem az ízületi gyulladás elleni gyógykrém is volt. A királyné ki is gyógyította férjét az ízületi fájdalmakból ezzel a korabeli csodaszerrel. Állítólag.

Akárhogy is történt a valóságban, a legenda rátapint a rozmaring egyik legfontosabb gyógyhatására: az ízületekre gyakorolt jótékony hatására. Külsőleg alkalmazva felfrissít, és az ízületi gyulladás okozta fájdalmat is csillapítja.

A modern orvoslás is támogatja ezt a terápiát! Érdemes fürdőként alkalmazni, 50 g friss rozmaringot forrázzunk le fél liter vízzel, és negyedóra pihentetés után tegyük hozzá a fürdővízhez! Nem fogjuk megbánni!

Azonban, ha nyílt sebünk, lázunk, esetleg bőrbetegségünk van, akkor a fürdőt halasszuk el. Magas vérnyomás, illetve keringési zavarok esetén pedig végképp mellőzzük!

Erzsébet királyné csodaszerét egész Európa használni kezdte. Próbáljuk ki mi is a királynői fürdőt!

Kategória: Uncategorized

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük